Katalán nemzeti jelképek

 

La Senyera

Senyera.png

Ez a legfontosabb nemzeti jelkép, a hivatalos nemzeti zászló. A színek eredetét sokféleképpen magyarázzák, de a legismertebb (és valószínűleg hamis) verzió (vagy inkább legenda) a következő: Barcelona tartomány eredeti címere tiszta aranyszínű volt. Egy végzetes csata végén az azt vezető Louis le Pieux francia király a haldokló Guifre le Pelósnak, Barcelona urának sebét megérintette, majd a véres négy ujját felülről lefelé végighúzta a Guifre le Pelós, tiszta arany, barcelonai címerpajzsán. Így jött létre az arany alapon négy vörös sáv. 

 

 

Az Estrelada

Estrelada.jpg

A Senyerahoz képes kis módosítással kapjuk meg az Estreladat, hiszen itt az arany alapon vörös sávok kiegészülnek egy kék háromszögben lévő fehér csillaggal. Ez is a fentihez hasonlóan fontos és népszerű nemzeti jelkép, de nem hivatalos. Azért nem, mert a kék háromszög közepén a fehér csillag a katalán függetlenséget jelképezi. Éppen ezért a katalán függetlenségi mozgalmak tüntetésein gyakorlatilag kizárólag ezzel találkozhatunk. 

 

 

Barcelona címere

Barcelona címer.png

Szintén a Senyera sávjain alapszik Barcelona címere is, de kiegészül Szent György (Katalónia védőszentje) fehér alapon vörös keresztjével. Ezzel is sokszor találkozni függetlenségi tüntetéseken, házak ablakában, de ez jóval lokálpatriótább jelkép mint a fenti kettő.

 

Les Quatre Columnes

quatre columnes.JPG

Azaz 'a négy oszlop'. Ez is a Senyerara épülő szimbólum, ugyanis a négy oszlop a Senyera négy vörös sávját jelképezi. Az eredeti oszlopokat Josep Puig i Cadafalch tervei alapján emelték 1919-ben, majd az 1929-es barcelonai világkiállításra készülve a Primo de Rivera-rezsim lebontatta a Font Mágíc építésére hivatkozással. A ma látható másolatokat a Font Mágíc előtt építették fel újra a Franco-rezsim bukása után. 

 

Pi de les Tres Branques és az El Pi Jove

Régi Pi régen.jpg

Azaz a 'háromtörzsű fenyő'. Nagyon szép jelképe a három ágra, három külön régióra szakadt katalán nemzetnek, mely ma Katalóniában, Valenciában és a Baleár-szigeteken él a spanyol központi kormányzat által erőszakosan és mesterségesen szétszakítottan.

Szép jelképet választottak a katalánok, de veszélyes dolog egy élőlényt örök érvényű jelképnek kinevezni, ugyanis ha az élőlény jelkép elpusztul, az nem sok jót jelent a jelképezett katalán nemzet számára. A 'háromtörzsű fenyő' ugyanis 1913-ban elpusztult (valószínűleg egy villamcsapástól).

Régi Pi most.jpg

Az életrevaló katalánokat azonban nem kell félteni, mert az öreg elpusztult fenyőtől 200 méterre találtak egy másik háromtörzsű fát, amit ki is jelöltek az öreg örökösének. Az új fa neve így lett 'El Pi Jove', azaz 'a fiatal fenyő'.